Наръчник по пълноценно общуване с мъжете | Edna.bg

624-400-vryzka

Независимо от колко време сте със своя партньор, е нормално във връзката ви да има сътресения. Едва ли на този свят съществува двойка, в която цари ненарушаван от спорове мир. Когато има чувства между двама души, те са и прекрасни, и… не чак толкова.

Ако все пак искате да заздравите своята връзка, трябва да запомните нещо много важно: “Лошата комуникация е най-сериозната причина за провала на взаимоотношенията между мъжете и жените.”

Тези думи са на експерта по успешни връзки Кристиян Коен, който в книгата си “Единствена за Него” събира изключително полезни съвети, предназначени за жени.

Вероятно все в някой от аспектите на връзката ви има дреболия, която бихте искали да стои по различен начин. За успеха на подобно начинание са нужни двама, но в определени (е, добре де – почти всички!) случаи може да е доста трудно да поговорите с любимия си за нещата, които се случват между вас.

Как да подходите, ако искате да промените нещо във връзката си?

По този въпрос Кристиян Коен пише следното в своеобразния си пътеводител в света на взаимоотношенията между двата пола:

“Като за начало трябва да промените начина, по който ВИЕ комуникирате. (Съжалявам, но повечето големи важни неща в живота ви ще се случат, само ако вие решите да ги предизвикате.)

1. ВИНАГИ се фокусирайте върху това как ДРУГИЯТ вижда ситуацията.
2. НИКОГА не приемайте своята гледна точка за по-важна от това да изслушате партньора си.”

За да не карате своя избраник да се чувства притиснат, когато възнамерявате да водите сериозен разговор с него, започнете с нещо положително. Кажете му колко ви е приятно да сте заедно и му припомнете някои от хубавите моменти, които сте имали. Целта на заниманието е да предразположите мъжа към споделяне. Ако започнете “с рогата напред”, почти със сигурност ще стигнете до разгорещен спор, изпълнен с безпочвени обвинения…

След като усетите, че той е спокоен и се чувства комфортно, продължете да говорите за нещата, които искате да се случват между вас, но все още не се. Обяснете му защо ги смятате за приятни. И важни!

В никакъв случай обаче не му поставяйте ултиматуми, както правят повечето жени. Опитите за промяна и убеждаването под каквато и да е форма също нямат място тук.

В третия етап от разговора заемете позицията на слушател. Вашият възлюбен със сигурност има какво да ви каже в отговор на изреченото от вас.

“Слушайте без да упорствате. Мъжете усещат това и стават по-загрижени, по-внимателни и по-възприемчиви към ВАШИТЕ желания. А най-хубавото е, че започват да говорят по-открито за своите мисли и желания.”, съветва Кристиян Коен.

Как да общувате пълноценно с Него?

Истината е следната: Жените са много по-добри в разговорите от мъжете. Ето защо не е изненадващо, че доста от тях се разстройват от комуникацията, която (не) протича в тяхната връзка.

Ако искате да си спестите много болка и нерви, трябва да започвате всеки разговор с нагласата за отворено общуване. Това означава да забравите за идеята, че вашият партньор е длъжен да знае какво мислите и искате. Тъй като едва ли чете мисли, ако не сте си направили труда да поговорите с него, няма как да очаквате разбиране.

Сигурно поне веднъж в живота си (ако е само един път, ви се възхищаваме!) сте попадали в следната ситуация:

Мъжът до вас ви казва, че има планове за вечер с приятели, за пътуване без вас или за някакъв друг ангажимент, който ще ви лиши от присъствието му. Някакъв ангажимент, който всява смут в душата ви. За да запазите достойнството си, вие се преструвате, че всичко е наред. Докато всъщност не е.

Когато нищо неподозиращият мъж се прибере, вие му спретвате грандиозен скандал, по време на който изливате всички онези болезнени и гневни чувства, събирани в рамките на няколко дни.

Сигурно оправданието ви е “Да, но ако му бях казала още тогава, че имам нещо против, щяхме да се скараме!”. Та нали така или иначе скарването е факт?

Кристиян Коен разкрива една тайна на мъжката психика, която може би ще ви подскаже кой всъщност е правилният път в подобна ситуация:

“Ето нещо, което може би не знаете за мъжете, или с което дори не сте съгласни, но е самата истина…

Един мъж иска да сте откровени и прями с него.

Мъжете толкова харесват това, когато общуват помежду си! И всъщност се ядосват, когато не сте открити и директни.

Ако планират нещо, с което не сте съгласни, те искат да им кажете от самото начало – колкото е възможно по-рано – преди то да се превърне в голям проблем или притеснение.

Ето кое му е хубавото на това да си кажете на един мъж какво мислите отрано: Позволява ви да комуникирате не толкова настъпателно и негативно, колкото ако оставите проблема да се развие в мислите ви.”

Как да водите градивни спорове?

Ключът към успешната връзка наистина е в общуването. Начинът, по който говорите – тонът, думите и езикът на тялото, които използвате – осезаемо влияе върху стабилността на вашите взаимоотношения.

Когато кажете на своя партньор, че нещо във връзката ви не е както трябва, има вероятност той да го приеме много, много лично. Сигурно ще се почувства обвиняван в нещо, дори да не сте имали това предвид.

В “Единствена за Него” откриваме решение на този комуникационен проблем:

“Мъжете обичат да вярват, че жените до тях ги уважават и ги мислят за страхотни. Затова когато една жена сподели, че нещо не е “перфектно”, мъжът ще реши, че тя го мисли за недостоен. А не, че между двамата се случва нещо, което лесно може да се промени или подобри.

За да спрете този цикъл, в който мъжът се чувства постоянно критикуван, трябва да намерите вашето “безопасно място”, на което да говорите и да споделяте чувствата си с него. Под “безопасно” имам предвид, че ако кажете на мъжа до вас какво мислите и чувствате, няма да изложите връзката си на опасност, а ще я заздравите.”

Ето го плана за действие: Седнете заедно с него в момент, в който и двамата сте отпуснати и спокойни. След това му кажете, че уважавате чувствата му и цените начина, по който той уважава вашите.

После му обяснете как създаването на “безопасно място”, на което да споделите един на друг как се чувствате, ще ви помогне да разрешите проблемите си. И как в този момент е от изключително значение и двамата да бъдете открити и откровени.

В името на споделеното щастие трябва да бъдете готови да приемете истинските чувства на другия, независимо дали в този момент те са приятни за вас.

Подобен вид неподправена искреност е първата стъпка към пълноценното общуване. Тя ще ви помогне да извървите пътя към истинската, сигурна и стабилна връзка, в която партньорите приемат и уважават своите чувства.

Експертът по успешни връзки Кристиян Коен е съумял да събере десетки доказани техники за привличане, упражнения за личностно развитие и съвети за изграждане на стабилна връзка в своята книга “Единствена за Него”. Препоръчваме ви обезателно да я прочетете, защото тя ще ви помогне да изградите със своя партньор връзка за цял живот!

Източник: edna.bg